Новосађанин Андреј Љепић најмлађи ФИДЕ мајстор у Србији

03.03.2022 • 14:2914:32

Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Новосадску, а и ширу српску шаховску јавност недавно је веома обрадовала вест да смо добили новог најмлађег ФИДЕ мајстора у земљи, а то је новосадско чудо од детета, млади Андреј Љепић.

Иако ће тек 1. јула ове године напунити 13 година, Љепић већ може да се похвали небројеним вредним резултатима на домаћој и међународној сцени.

Вишеструки је кадетски првак Војводине и Србије, са фишеровских девет победа из девет партија на државном првенству, а већ четири године је и стандардни члан кадетске репрезентације Србије. Крајем прошле године на Европском првенству за младе у убрзаном и брзопотезном шаху у Новом Саду, у конкуренцији 474 такмичара из 29 европских земаља, Андреј је освојио златну медаљу у групи до 12 година. Такође, претходних година Љепић је са великим успехом учествовао на Европским првенствима у класичном шаху, где је у континуитету постизао одличне резултате. Тако се у Новом Саду 2021. у групи до 12 година нашао на деоби петог места, у Братислави 2019. у групи до 10 година био је на деоби седмог места, док је у Мамаји у Румунији 2018. у групи до осам година одиграо изванредно и нашао се на деоби трећег места.

За овакве изузетне резултате, поред Андрејевог талента и преданог рада на шаху, свакако да су заслужни и његови тренери – велемајстори Горан Косановић и Синиша Дражић. Велемајстор Косановић је најзаслужнији за Љепићев убрзани шаховски развој, јер је радио са њим од најранијег узраста, док је последњих годину дана ту улогу преузео велемастор Дражић. Такође, Град Нови Сад и Покрајински секретаријат за спорт и омладину препознали су потенцијал у Андреју и редовно су финансијски помагали његово учешће на Европским и Светским првенствима.

Најновији успех, освајање титуле ФИДЕ мајстора, само је још један доказ да је Андреј један од најталентованијих младих шахиста у свом узрасту у Европи и свету и да је пред њим изузетна каријера.