Пети међународни инклузивни фестивал Hearts in Harmony

Пети међународни инклузивни фестивал Hearts in Harmony реализује се од 11. до 15. јуна 2015. године уз помоћ Владе Аутономне Покрајине Војводине, Града Новог Сада, Сомбора, Бечеја, Суботице, Сремске Митровице, Јабуке, Србобрана и Кикинде.

Почетак лета обећава много ведрине, толеранције и мелодија са свих страна Европе које окупљају домаћин фестивала Удружење грађана „Вера љубав нада“ и инклузивни хор „Исон“. Град домаћин је Нови Сад, али ће програмских дешавања бити и у Сомбору и у Бечеју.

Подршку овој, јединственој музичко-фестивалској радионици пружиле су новосадске школе Милан Петровић, Исидор Бајић и Душан Радовић, хор ВИВАК и Благослов из Сремске Митровице, хор ОШ Вук Караџић из Србобрана, хор Музика срца из Суботице, хор Срце у Јабуци из Јабуке, хор Дечије село и фолклор из Установе у Ветернику.

Европска аоцијација хорова Europa Cantat од 2006. године промивише социјалну инклузију кроз Hearts in Harmony у скоро свим европским земљама. Укључивање у друштво маргинализованих група и појединаца, нарочито особа са инвалидитетом, као нова инклузивна тенденција федерације европских омладинских хорова Хеартс ин Хармонy, представља истински пример социјалне инклузије.

На Hearts in Harmony 2015 у Новом Саду стиже више од 1200 учесника из Србије, Хрватске, Македоније и Русије који наступају у неколико десетина инклузивних вокалних група, хорова и као солисти. Посебну димензију Фестивалу даје и специјална асистивна технологија конструисана тако да омогући особама са тежим облицима инвалидитета да свирају, а деца са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом, домаћини и гости, активно ће учествовати на свим јавним наступима, концертима и радионицама током Фестивала.

Сви концерти су бесплатни, а за публику су припремљени несвакидашњи наступи и дружење уз познате традиционалне, духовне, класичне и популарне мелодије многих националности. Верујемо да је најзначајнији допринос ипак подршка суштинском разумевању и прихватању другачијег уз музику у ритму хармоније срца.