Руско вече

У Културној станици Барка, 7. јуна 2024. године са почетком у 19h окупили су се љубитељи руског језика и писане речи. У знак сећања на бившег колегу Јована Косановића који је покренуо сарадњу ОШ ,,Душан Радовић” и школе ,,NO 113” из Москве. Породица Косановић је поклонила одређени фонд књига на руском језику школској библиотеци у Ченејској згради.

Програм је започет Руском химном и говором директорке школе која је изразила захвалност породици Косановић. Затим се публици обратила Олга Ердељан Станић, као дугогодишња пријатељица и колегиница и још једном указала на сећање које чува на бившег колегу.
Приредба је настављена у духу руског језика и руске културе. Ученици виших разреда су рецитовали, говорили, свирали, певали и плесали, праћени презентацијом на видео-биму о знаменитостима Русије коју је припремила учитељица Марија Јовановић.

Рецитовали су стихове великог Пушкина, Јесењина, Љермотова и Цветајеве. Говорили су афоризме, руску азбуку и показали знаковни језик. Право изнанђење је било извођење плесне тачке уз музику руске народне песме ,,Калинка”. Цео програм је обогаћен нашим хором који је маестрално отпевао руску народну песму ,,Коробушка”, ,,Подмосковске вечери” и српску песму ,,Увек нек буде сунце”. Након програма, уз послужење, пуштена је презентација о пријатељству са школом ,,NO 113” из Москве. Породица Косановић, родитељи, ученици, колеге и сви запослени у школи уживали су у дивном програму наших ученика. Ученици су припремили програм уз подршку и помоћ наставница руског језика и музичке културе. Са њиховим ангажовањем и несебичном сарадњом, цела приредба нам је пружила да осетимо део Русије, руског језика и културе.